Sähköinen asiointi ja ohjeet

Palvelemme asiakkaitamme arkisin toimistollamme Espoon Tapiolassa.  Yleisimmät asumiseen liittyvät asiat, kuten muuttoilmoitukset ja asiakirjatilaukset pyydämme hoitamaan ensisijaisesti tälle sivustolle koottujen sähköisten lomakkeiden sekä ohjeiden avulla.

Jätteiden lajittelu ml. vaaralliset jätteet

Kodissa syntyy monenlaista jätettä, joista suurimman osan voi viedä taloyhtiön jätekatokseen. Jätekatoksessa olevat säiliöt ovat värikoodattu käyttötarkoituksen mukaan. Huom! Osa kodissa syntyvistä jätteistä on vaarallisia jätteitä ja niitä ei saa laittaa normaalin jätteen joukkoon. Vaarallisia jätteitä ovat esim. paristot, lääkkeet, räjähteet, maalit, öljyt, loisteputket, painekyllästetty puu sekä sähkölaitteet. Katso ohjeet vaarallisen jätteen käsittelyyn kohdasta ’vaaralliset jätteet’.

Ohjeet tavallisen jätteen käsittelyyn:

Biojäte (ruskea säiliö) – Biojäte ja puutarhajätteet kompostoidaan pääkaupunkiseudulla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa ja valmis komposti käytetään mullan raaka-aineena tai sellaisenaan maanparannukseen. Biojätteeseen saa laittaa ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, kuoret ja perkeet, kiinteät rasvat, kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit, talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat, kasvinosat ja kuihtuneet kukat sekä lemmikkieläinteen puupohjaiset kuivikkeet. Huom! Muista pakata biojäte kompostoituvaan pakkaukseen, kuten sanomalehtipaperiin, paperipussiin tai kaupasta ostettavaan biojätepusiin.

Keräyspaperi (vihreä säiliö) – Paperi siistataan eli siitä poistetaan painoväri ja lika. Useiden vaiheiden jälkeen uusiomassasta valmistetaan pääasiassa sanomalehtipaperia. Paperinkeräykseen saa laittaa sanoma- ja aikakauslehdet, mainosposti, esitteet ja muut vastaavat painotuotteet, puhelin- ja tuoteluettelot, pehmeäkantiset kirjat, kopiopaperit ja tulosteet, värilliset ja värittömät, valkoiset piirustus ja lehtiöpaperit, valkoisesta paperista tehdyt paperikassit sekä kirjekuoret (myös ikkunalliset)

Keräyskartonki ja pahvi (sininen säiliö) – Kartongista ja pahvista prosessoidaan kierrätykseen soveltuvaa kuitumassaa. Kartonkikierrätykseen saa laittaa kartonkiset nestepakkaukset; esim. maito- ja mehutölkit, myös alumiinivuoratut, kuivien tuotteiden kartonki-, pahvi- ja paperipakkaukset, esim. muro ja -keksipakkaukset, sokeri- ja jauhopussit, leivoslaatikot ja munakennot, juomien kartonkiset monipakkaukset, pizzalaatikot (myös hieman rasvaiset), WC- ym. paperihylsyt, muovipinnoitetut käärepaperit, esim. kopiopaperin kääreet, kaikki paperikassit sekä aaltopahvilaatikot.

Sekajäte (harmaa säiliö) – Sekajäte on jätettä, jota ei voi hyödyntää tai jota ei saada kerättyä hyödynnettäväksi. Se päätyy kaatopaikalle, jossa sitä ei enää voi lajitella. Sekajätettä ovat muun muassa kertakäyttövaipat ja terveyssiteet, posliini, nahka ja kumi, pölynimuripussit, hehku- ja halogeenilamput sekä sulakkeet, PVC-muoviset tuotteet, tuhka ja tupakantumpit sekä alumiinipinnoitetut muovit kuten kahvipaketit ja sipsipussit

Sortti -asemat ja Nouto-sortti

Sortti-asemille ja Munkinmäen jäteasemalle voi tuoda hyötyjätteitä, puutarhajätteitä, vaarallisia jätteitä ja sekajätteitä henkilöautolla, peräkärryllä, pakettiautolla tai muulla kevyellä kuljetusvälineellä. Sortti-asemilla on itsepalvelu eli jätteet on itse purettava ajoneuvosta ja nostettava keräyslavoille.  Etsi lähin Sortti-asema ja aukioloajat tästä.

Kotitalouksien isojen esineiden, kuten sohvien, jääkaappien, hellojen, hävittämiseen on kätevintä tilata HSY:n Nouto-sortti, joka on isojen esineiden noutopalvelu. Palvelu on maksullista. Katso lisätietoja Nouto-Sortista HSY:n sivuilta.

Vaaralliset jätteet (ongelmajäte)

Ongelmajätteen nimitys on muuttunut vaaralliseksi jätteeksi. Terminä vaarallinen jäte kertoo paremmin, mistä on kyse. Se vastaa myös kansainvälistä termistöä.

Vaarallinen jäte on jätettä, joka voi aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että ympäristölle. Vaarallinen jäte voi olla pienikokoinen ja ensisilmäyksellä viattoman oloinen, mutta väärään paikkaan joutuessaan se aiheuttaa haittaa terveydelle ja ympäristölle. Siksi vaarallisen jätteen lajittelu ja oikeanlainen käsittely on tärkeää.

Vaarallisen jätteiden konttiin viedään kotitalouksissa syntynyt vaarallinen jäte.
Etsi lähin vaarallisen jätteiden kontti tästä.

Vaarallisten jätteiden kontteihin ei saa kuitenkaan viedä seuraavia:

Paristot – Paristojen keräysastiat ovat poistuneet vaarallisten aineiden keräyspisteistä 1.1.2012. Paristot toimitetaan kauppoihin.

Lääkkeet – Lääkkeet, ruiskut sekä neulat toimitetaan apteekkeihin.
Räjähteet – Räjähteet toimitetaan Poliisille.

Painekyllästetty puu – Painekyllästetty puu toimitetaan Sortti -asemalle.

Kylmälaitteet sekä sähkö- ja elektroniikkaromu – Elektroniikkaromu ja kylmälaitteet toimitetaan Sortti -asemalle.

Bensakanisterit – Bensakanisterit viedään Kivikon Sortti-aseman vaarallisten jätteiden vastaanottopisteeseen (auki klo 07-16).

Vaarallisiksi jätteiksi luokitellaan esimerkiksi lääkejätteet, jäteöljyt sekä muut öljyiset jätteet, kannettavat akut ja useat paristot, ajoneuvoakut, liuottimet, liimat, lakat, maalijätteet, torjunta-aineet, painekyllästetty puu, energiansäästölamput ja loisteputket. Kattavan luettelon vaarallisista jätteistä ja niiden keräyspaikoista löydät sivustoilta www.vaarallinenjate.fi sekä www.kierratys.info.

Mikäli sinulla on kysyttävää jätehuollosta, ole yhteydessä HSY:n jätehuoltoon numerossa 09-1561 2110 (arkisin klo 08.30 – 15.30).

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee teitä numerossa 0201-98 6700 ma-to klo 09.00 - 15.00 ja pe klo 10.00 - 15.00.

Asiakaspalvelun sähköposti:
asiakaspalvelu@aarre.com

Vastikevalvonnan sähköposti:
vastikevalvonta@aarre.com